Štěnice – malý vysílač

Autor: Web – Toto zařízení je malý vysílač v pásmu VKV laditelný na frekvenci zhruba okolo 100-110 MHz. Výhoda je ta, že se dá vysílaný signál přijímat na jakémkoli přijímači s rozsahem VKV. Nevýhoda je ta , že tato zařízení nejsou u nás povolena !!!

Jak je patrno z obrázku 1 je zapojení opravdu jednoduché a měl by ho zvládnout postavit snad každý kdo má i sebemenší znalosti z elekroniky. Popis zapojení je táké jednoduchý : T2 tvoří zesilovač signálu, který snímá elektretový mikrofon. T1 spolu s C5; C6 a L1 vytváří oscilátor laděný kondenzátorem C6. Tento oscilátor je rozlazován přiváděním signálu od T2 přes C2.

Cívka L1A a L1B je vzduchová a vyrobena z měděného drátu o prům. 0,8mm navinutého na prům. 8mm o 6závitech s odbočkou na 4závitu. Anténu vyrobte třeba z licny o prům. 1mm a délky 15cm. Napájet se dá z 9V deskové baterie, ale pak dochází k rozlazování se snižujícím se napětím baterie a ani výdrž této baterie není nijak závratná, proto doporučuji použití síťového zdroje podle obrázku 2. Při použití správného transformátoru se celé zapojení vejde do prodávaných krabič pro stavbu síťových adaptérů.

 

Pokud s vám nepodaří sehnat třívívodový mikrofon, můžete použít dvouvívodový a upravit jej podle obrázku 3.

skutečný rozměr je 39x22mm
 

——————————————————————————————

Štěnice - DPS pro program Eagle
Titul : Štěnice - DPS pro program Eagle
Název souboru : těnice2.brd (9 kB)
Štěnice - DPS ve formátu PDF
Titul : Štěnice - DPS ve formátu PDF
Název souboru : dps.pdf (85 kB)
Štěnice - schéma všech částí pro program Eagle
Titul : Štěnice - schéma všech částí pro program Eagle
Název souboru : stenice.rar (9 kB)

______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________