Detektor obsazení S88-N verze SMD

Jedná se o upravenou verzi běžně vyráběného detektoru obsazení s výstupem S88-N. Vychází ze známého zapojení, které je běžně publikované na webech např. dcckoleje.marekiss.cz. Hlavní úpravou je předělání do SMD součástek, které se mě osobně lépe pájí. Velikost desky se tak zmenšila na rozměr cca 5 x 8cm. Druhou zásadní změnou je osazení dvoupolarizačních optosnímačů. DPS jsem nově nechal vyrobit na prototypovém webu, kde jsou podklady uloženy a v případě zájmu si je můžete nechat rovnou vyrobit. Odkaz je uveden v článku.   

 

K samotnému zapojení opravdu není co dodávat, obvod má osazené diodové můstky s možným zatížením 2,3A trvale a 21A pro zkrat. Vstup a výstup dat je klasickým RJ-45 konektorem, tedy ve verzi S88-N. Podstatnější úpravou je osazení optickým snímačem TCMT4600. Tím je zaručena funkčnost snímání i v případě, že použijete na vozech trvalé osvětlení s jednou diodou a LEDkou. To v případě starších snímačů je v jednom směru snímáno a v druhém nikoliv. Nevýhodou nového optosnímače je bohužel cena a dostupnost v našich obchodech. Já jej objednal z E-bay za 1/3 ceny, kterou má farnell.com. Kdo bude chtít může klidně osadit i klasické optosnímače  TLP521-4XSM nebo ISP847XSM nebo TLP281-4.
Výsledek snažení můžete prohlédnout na následujících snímcích.

S88-N_DPS S88-N_osazený

Velikost desky DPS je cca 5 x 8cm, tak se do přířezu 10 x 10cm vejdou hned dvě desky a na konci u konektoru ještě zbude 2cm pruh, na který si značím popis připojeného úseku fixou. Občas jsem se setkal s námitkou proč SMD, že je to malé, špatně se to pájí a podobně. Osobně musím odporovat. Pokud máte dobrou odporovou pájku s regulací teploty, základní pájecí pastu a 1mm cínovou pájku, je pájení podle mého rychlejší a čistší než u klasické THT montáže.
Osazení DPS je jednoduché, protože přímo na desce jsou uvedeny hodnoty součástek a na konci článku je soubor s rozpisem součástek. U většiny je pak uveden objednací kód e-shopu www.tme.eu.
Nově jsem nechal DPS vyrábět pomocí prototypového webu. Díky tomu, ten kdo potřebuje větší počet DPS, může rovnou potřebný počet vyrobit přímo tam, protože podklady pro výrobu jsou tam uloženy. Doba dodání do ČR je do 4 týdnů od objednání. Platba je klasicky pomocí Pay-Pal. odkaz zde – dirtypcbs.com. Na otevřené stránce stačí kliknout na tlačítko “Buy this board”. Na jeden lot tak dostanete minimálně 10 x 2 ks S88-N modulů za cenu okolo 25 dolarů včetně poštovného.

Kdo bude chtít pouze pár kusů, může napsat mě, po výrobě pár kousků ještě mám. Viz formulář.

DPS S88-N - cena 110Kč x ks (DPS obsahuje 2ks modulu)

 55Kč - doporučená zásilka ( pojištěné proti ztrátě )
 25Kč - obyčejné psaní ( nepojištěné !! - neručím za ztrátu )

Vaše jméno: (vyžadováno)

Váš Email: (vyžadováno)

Vaše zpráva:

Ověření - prosím spočítejte příklad:  

 

————————————————————————————————————————————————-
Soubory ke stažení:

S88-N rozpis součástek
Titul : S88-N rozpis součástek
Název souboru : S88_soupis.txt (975 B)

————————————————————————————————————————————————-

 

______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________