Dekodér LED

       Upravil jsem další velice univerzální modul z německého portálu DIGITAL-BAHN. Jedná se o desku, která má 10 výstupů, pro kterou v době psaní tohoto článku existuje 18 různých programů. Některé opravdu zajímavé a funkční,  ale něktéré nejspíše pro české modeláře nevhodné. Použití je jak v systémech DCC a Motorola, ale i pro analogový provoz.

Nové verze plošných spojů jsou popsány v článku “Profesionální DPS k dekodérům
Zde popsané verze DPS jsou nově dostupné v sekci “MM Bazárku“,
nově také možnost naprogramování MCU.

Osazený dekodér a přídavná deska svorkovnic.    Zapojení je opět velice jednoduché, věcí která mi vadila byl oboustranný plošný spoj, protože v domacích podmínkách je jeho výroba problematická. Další věcí na kterou jsem se zaměřil, bylo možno připojit desku i k sytému dekoderů příslušenství ze stránek  .: DCC Koleje :. , jako slave modul. Dále se mi zamlouvala možnost desku nějakým jednoduchým způsobem mít možnost vyjmout a odnést k počítači na úpravu programu. Přeci je to jen lepší řešení než nosit počítač ke kolejím. Takto vypadá již osazená deska. Na obrázku je vidět 10 rezistorů pájených na stojáka, opět se to osvědčilo při pokusech a změně počtu LED diod na jenom výstupu. Úpravou desky na jednostranou, jsem se nevyhnul nutonosti mít na desce dvě propojky. Jedna zároven slouží pro volbu zda bude dekodér připojen na kolejnice a nebo jako slave modul k systemu dekodérů ze stránek “DCC Koleje”. Jedná se o ten dratek, který je na fotografii zřetelný a je připojen tak, aby šlo dekoderu použít jako slave modulu. Druhá propojka je dlouhá pouze cca 5mm a na fotografii neni téměř patrná a je na ní GND. Oproti dekoderu funkcí se zde bez problému dá použít obyčejného (levného) tlačítka, kde nám jeho velikost nevadí. Plošný spoj je také upraven tak, aby se dalo použít programovacích kleští a je možné součástku bez problémů programovat na plošném spoji. U nás jsem tyto kleště našel v nabídce f. FARNELL. Pro ty kteří nechtějí kleště kupovat, jsou na plošném spoji menší terčíky, kde se dají připájet např. zbytky drátků od součástek a na ně nasunout konektorové dutinky.  Popis pinů je následující a platný pro označení  ICSP:
    P – VPP
    + – VCC
    G – GND
    D – DATA
    C – CLK
    Zátížení dekodéru je možné až na 1A v součtu výstupů a výstup samotný je možné zatížit proudem 0.5A nebo 1A a to z důvodu, že některé výstupy z obvodu ULN2003 jsou zdvojeny. Na spodní straně první fotografie vidíte řešení jednoduchého připojení kabelů a současné možnosti jednoduchého odstranění elektroniky. Plošný spoj obsahuje pouze svorkovnice pro připojení kabelů a jednořadový pinový konektor, přes který je deska spojena s elektronikou. Porovnání velikosti se zádkou od PET lahve.Zapojení svorkovnic je následující: na červené 1 je kladný pól, následně opět kladný pól, výstup 1, výstup 2 ,…..  
Na modré 1 a 2 přívod od kolejí nebo napájecí napětí v případě slave modulu a ve stejném připadě je 3 pro přivod DCC od master modulu. Postup na výrobu plošného spoje najdete na stránkách .: DCC Koleje :. Osazovací plánek má znázorněnu propojku plnou čarou pro připojení modulu ke kolejím a přerušovanou čárou pro propojení na úpravu pro slave modul.
Pokud nemá někdo potřebné vybavení na nahrání programu, může mi napsat na mail a nějak se snad už domluvíme borgm(zavináč)seznam.cz
    Velice zdařilou věcí je i to, že pokud to funkce dekodéru umožňuje, je pro něj připraven program, který ke svému ovládání nevyžaduje žádný ovládací signál, ale stací pro spuštění jen přivedení napěti. To jistě ocení nejen modeláři pracující pouze v analogovém provozu.

——————————————————————————–

Popis podle mého názoru nejzajímavějších efektů:

Ovladání 10 výstupuhttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_schalten.htm
Lze ovládat 10 nezávislých výstupů a můžete využít tři režimy – s pamatováním sepnutých výstupu i po vypnutí, bez pamatování, s funkci automatického vypnutí po určitém čase v krocích po 0.5sec

Ovládání přejezduhttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_andreas.htm
Dokáže ovládat jak světla tak závory. Svit světel je opravdu reálný. Podívejte se na video to je lepší než nějaký popis. http://www.youtube.com/watch?v=cJXSwDmnESg&feature=player_embedded

Silniční semafórhttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_ampel.htm
Ovládá kompletně celou křižovatku včetně přechodů pro chodce. Semafór lze také přepnout do nočního režimu.

Varovná světlahttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_blinken.htm
Různé efekty varovných světel jako se používá na dálnici, letišti, stavbě, reklamě atd.

Neonová světlahttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_neon.htm
Pomalé a náhodné rosvícení světel připomínající neonová světla.Pro vetší realnost je na výstupu 9 simulováno rozbité světlo a na výstupu 10 pak efekt sváření (naběhne až po nějakém čase. Pěkné do depa nebo výrobních hal.

Plynhttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_gas.htm
Efekt je vhodný pro plynové lampy. Nejdříve slětlo trochu blikne (zapálení plynu), začne pomalu přidávát až naběhne naplno.Při vypnuti stejným způsobem zhasínají. Samozřejmostí je, že každý výstup trochu jinak.

Obytné domyhttp://www.digital-bahn.de/bau_led/led_haus.htm
10 výstupů je zapínáno náhodně a vytváří pocit života města a obytného domu. Nebojte se žádného diskoefektu. Pri zapnuti naběhne postupně max. 6 světel.Při vypnutí dochazí k postupnému vypínání. Úpravou hodnot v EEPROM je možné si upravit nejmenší počet sepnutých výstupu po startu a rychlost přepínání.

Oheň http://www.digital-bahn.de/bau_led/led_feuer.htm
Na výstup zapojte červené a zluté led, ty se budou náhodne střídat ve svitu a pokud je dáte blízko sebe a například pod trávu, bude to vypadat že hoří. Podle počtu připojených LED může hořet nebo jen doutnat.

Další programy naleznete pod projektem LED dekodér.

——————————————————————————–

  Výchozí hodnota je nastavena na adresu příslušenství 1 (nemusí být vždy, je duležité si přečíst návod k vybranému efektu). Zde je nepoužívanější způsob programování, ale opět je důležité si přečíst návod pro konkrétní efekt.

 Programování:
1. Zapnout dekodér. Stisknout tlačítko na dekodéru, diody na výstupu budou blikat.
2. Na ovladači vyberte adresu a stiskněte klavesu (ON, zelená …záleží na ovladači).
3. Pokud je adresa přijata, dojde k aktivaci efektu.
 Změna módu:
1. Vypněte dekodér (vě většině případů toto nebude možné, proto na ovladači  zvolte “STOP”)
2. Stiskněte a držte tlačítko na dekodéru. Diody zablikaji. Počet bliknutí udává v jakém módu se dekoder nachazí.
3. Opakováním bodů 1 a 2 navolte požadovaný mód.

Popis programování je pouze orientační. Postup pro ostatní programy se liší podle funkcí a možností daného programu s efektem.

——————————————————————————–

DPS ve formátu PDF
Titul : DPS ve formátu PDF
Název souboru : dekoder_led_pdf.rar (140 kB)
DPS ve formátu pro Eagle
Titul : DPS ve formátu pro Eagle
Název souboru : dekoder_led.rar (15 kB)

 

  ks označení GME kód
IC4 1 PIC 16F630-I/SN 967-097
IC3 1 78L05 SMD 934-005
IC2,IC5 2 ULN 2003A SMD 930-005
G1 1 B250C1000SMD 924-009
D1 1 1N4148 SMD 917-001
F1 1 FSF01 SMD 971-019
C1,C3 2 CK1206 100N/50V 905-114
C2 1 CTS 2M2/25V B 907-118
Cx 1 CK0805 47P/50V 906-081
R11 1 R1206 22K 900-224
R12 1 R1206 10K 900-179
R1 – R10 10 podle potřeby 900-xxx
SW1 1 P-B1720A/SMD 630-124
X1,X3 1 S1G20 832-017
X1-1,X3-1 1 BL815G 832-052
X4 – X8 5 ARK306 3P 821-135

 

______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________